20.11.2018

Työsuhdeklinikka osa 1

Työsuhdeklinikka osa 1

Työsopimuksen sudenkuopat

 

Työtehtävissämme HR-asiantuntijoina avustamme asiakkaidemme esimiehiä myös työsopimusten laatimisessa. Kokemustemme mukaan suurin osa työsopimusten puutteista tai epäselvyyksistä koskee seuraavia asioita:

Määräaikaisen työsuhteen peruste ei täytä lain vaatimuksia. Työsuhteen loppupäivälle pitää olla selkeä peruste, eli miksi työtä ei ole tarjolla kyseisen päivän jälkeen.

Työtehtävien sisältö suppea. Työtehtävien sisältöä ei kannata kirjata liian suppeaa kuvausta. On suositeltavaa käyttää pääasiallisen tehtävänimikkeen lisäksi lausetta: ”ja muut työnantajan määräämät tehtävät”. Kyseistä lausetta käytettäessä työntekijä voidaan määrätä tekemään muutakin samankaltaista työtä, ei pelkästään sitä, mikä pääasialliseksi tehtävänimikkeeksi on määritelty.

Koeaikaa koskevat maininnat puuttuvat tai eivät vastaa lain vaatimuksia. Koeajasta tulee aina sopia työsopimuksessa. Lain mukainen maksimi koeaika yli vuoden kestävissä työsuhteissa on 6kk. Alle vuoden kestävissä työsuhteissa maksimi koeaika on puolet työsuhteen kestosta.

Työsopimus kannattaa aina tehdä kirjallisena. Se on kummankin osapuolen etu ja hyvä alku työsuhteelle.

 

Viiconin HR-asiantuntijat Piia & Hilla

Siirry "Blogi"-sivulle