28.01.2019

Auktorisoitu tilitoimisto

Auktorisoitu tilitoimisto

Pelkkä kustannus vai takuu laadusta

 

Saan usein asiakkaille ja muille yhteistyökumppaneille selittää, mitä tarkoittaa auktorisoitu tilitoimisto ja mitä hyötyä siitä on. Joidenkin tilitoimistovetäjien olen kuullut sanovan, että siitähän on vaan kuluja. Pitää käydä koulutuksissa ja raportoida liittoon sekä hoitaa tietoturva ja prosessit tietylle tasolle. Onhan sekin totta, mutta hyödyt sekä asiakkaille että tilitoimistolle itselle ovat mielestäni kustannuksiin nähden moninkertaiset.

Auktorisoinnin edellytyksenä on, että vähintään tilitoimiston vastaava on suorittanut KLT-tutkinnon (Kirjanpidon ja Laskennan Tutkinto). Tutkinto sisältää laskentatoimen ja oikeustieteen osiot ja se suoritetaan tenttimällä. Edellytyksenä tenttiin pääsylle on perustutkinto alalta (merkonomi, tradenomi, KTM) ja tietty määrä alan työkokemusta.

Auktorisointi tapahtuu Taloushallintoliitto ry:n toimesta. Tilitoimiston on täytettävä tietyt kriteerit, jotka liitto tarkastaa tilitoimistotarkastuksessa tilitoimiston tehtyä jäsenhakemuksen. Tarkastuksessa käydään läpi mm. tilitoimiston toimintatavat, tietoturvan taso ja toimeksiantosopimukset. Auktorisoinnin edellytyksenä on myös, että tilitoimistolla on vastuuvakuutus, joka kattaa tilitoimiston tekemästä virheestä asiakkaalle koituvat välittömät vahingot. Auktorisoidun tilitoimiston on myös noudatettava Hyvää tilitoimistotapaa. Se on Taloushallintoliiton itsensä kehittämä ja vakiinnuttama kuvaus menetelmistä, joita noudattamalla tilitoimisto voi tuottaa asiakkailleen sekä sidosryhmilleen luotettavaa ja oikeaa tietoa että laadukasta palvelua.

KLT-kirjaimien ylläpito edellyttää niiden haltijalta tietyn määrän ylläpitokoulutusta vuosittain. Auktorisoinnin ylläpito edellyttää tilitoimistolta raportointia liittoon mm. tilitoimiston toimintatavoista ja vakavaraisuudesta. Nämä edellytykset ovat myös meidän asiakkaillemme tae siitä, että palveluissamme on tietty laatutaso, ja palvelua suorittavat henkilöt ovat asiantuntijoita omalla alallaan. Toimintatavoissamme noudatamme alalla hyväksi katsottuja toimintatapoja ja eettistä ohjeistusta.

 

Vaasa VIICON Oy auktorisoitiin v. 2013, ja asiantuntijoistamme 5 on KLT-tutkinnon suorittaneita kirjanpitäjiä.

Lisätietoja auktorisoidun tilitoimiston toimintamalleista antaa toimitusjohtajamme Niina Asujamaa, puh. 050 5874 950, niina.asujamaa@viicon.fi

Siirry "Blogi"-sivulle