12.01.2021

Vaasa Viicon houkutteli ostajia yrityskaupoille Pohjanmaalle

Vaasa Viicon houkutteli ostajia yrityskaupoille Pohjanmaalle

Vaasa Viiconin tuore yrityskauppa on yksi konkreettinen osoitus siitä, että Pohjanmaan ja Vaasan seudun vahva talouskasvu houkuttelee alueelle lisää elinvoimaisia yrityksiä.
Viiconin ja tilitoimistokonserni Rantalaisen yhdistymiseen vaikutti molempien osaaminen vaativassa taloushallinnossa sekä yhteiset intressit kehityksen ja digitaalisten palveluiden suhteen.
Lopullisen päätöksen sinetöi kuitenkin arvot, joista molemmat yritykset haluavat pitää kiinni.

Huom!
Tämä juttu on julkaistu Vaasa Insiderissa 12.1. 2021.
Mikäli haluat lukea jutun suoraan Vaasa Insiderista, se löytyy täältä.

Viicon ja Rantalainen yhdistivät osaamisensa

Tilitoimistokonserni Rantalaisen yrityskauppojen johtaja Kimmo Martikainen lähestyi viime keväänä Vaasa Viicon Oy:n toimitusjohtaja Niina Asujamaata. Martikainen oli kiinnostunut Viiconista, jota hän piti yhtenä parhaista näkemistään taloushallintopalveluita tarjoavista yrityksistä.

”Et ole ainoa. Ota vuoronumero ja käy jonoon”, sanoi Asujamaa Martikaiselle, kun tämä pyrki maaliskuun alussa juttusille yrityskaupasta.

”Rits’ sain ykkösen! Koska tavataan?” vastasi Martikainen häkeltymättä Asujamaalle.

Taloushallinnon paras työpaikka

Heti kättelyssä herännyt luottamus, yhteisymmärrys ja huumori johtivat siihen, että Vaasa Viicon Oy ja sen tytäryhtiöt Viitili Oy, Viicon Group Oy ja HeTi-Tilit Oy yhdistivät tilitoimistoliiketoimintansa Rantalaisen kanssa 4. tammikuuta.

Yhdistyminen vahvistaa Rantalaisen asemaa erityisesti Pohjanmaalla, jossa Rantalaisella on ollut toimisto ainoastaan Seinäjoella. Viicon ja sen tytäryhtiöt jatkavat toimintaansa itsenäisenä konsernin osana omalla brändillään ja Rantalaisen uutena alueorganisaationa Pohjanmaalla.

- Pohjanmaa on alueena kiinnostava, koska täällä on vahva vientiteollisuus ja paljon alihankintayrityksiä. Viiconin asiakaskoko on myös suurempi kuin tilitoimistoilla yleisesti ja olemme erikoistuneet asiakkaisiin, jotka tarvitsevat vaativampia taloushallintopalveluita, kertoo Asujamaa.

Myös Martikainen näkee Pohjanmaan vahvan talouskasvun tärkeäksi tekijäksi.

- Monet Pohjanmaan yrityksistä ovat yrittäjävetoisia pk-yrityksiä. Vaasa on myös yliopistokaupunki, joissa on perinteisesti paljon sekä startupeja että kasvavia yrityksiä, sanoo Martikainen.

Yrityskaupan onnistumiseen vaikuttivat myös jaetut arvot. Rantalainen-konsernin arvot ja tavoitteet vastasivat vuonna 2009 perustetun Viiconin henkilöstöä korostavia arvoja.

- Viiconilla on nykyisin viisikymmentä työntekijää, jotka ovat aina olleet meille numero yksi. Haluamme olla taloushallinnon paras työpaikka ja yhdistyminen tarjoaa henkilökunnallemme jatkossa myös erilaisia ura- ja kehitysmahdollisuuksia, toteaa Asujamaa.

Digitalisoituminen yhteisenä haasteena

Asujamaa on ollut Viiconin toimitusjohtajana lähes kahdeksan vuotta ja seuraa tiiviisti alan kehitystä. Hänen mukaansa Viicon pystyy isomman konsernin osana vastaamaan taloushallinnon digitalisoitumiseen ja tarjoamaan erityisosaamista vaativia asiantuntijapalveluita.

- Viicon on Rantalaisen tapaan ohjelmistoriippumaton tilitoimisto ja yrityskaupan myötä molempien yhtiöiden ohjelmisto-osaaminen ja niiden palvelutarjonta vahvistuu. Monilla asiakkaistamme on kirjanpito osana toiminnanohjausjärjestelmää ja olemme vahva Lemonsoft-kumppani, mikä puolestaan vahvistaa Rantalaisen suurasiakkaiden palveluyksikköä, sanoo Asujamaa.

Martikainen toteaa, että digitalisoituminen ja älykkäiden teknologioiden kehittyminen ovat koko toimialan haasteena 2020-luvulla.

- Lisääntyvät viranomaisvaatimukset vaativat resursseja ja on tärkeää keskittää osaamista ja tehdä asioita yhdessä, jotta asiakkaat saavat palvelut jatkossakin kustannustehokkaasti. Reaaliaikainen arvolisänveron ilmoittaminen on esimerkki muutoksesta, joka on edessämme tulevina vuosina, kuvailee Martikainen.

Yrityskaupan myötä Viiconin toimitusjohtaja Niina Asujamaa jatkaa yhtiön palveluksessa liiketoimintajohtajana. Viiconin palveluyksiköt jatkavat yhdistymisen jälkeen nykyisissä tiloissa Vaasassa, Jurvassa ja Tampereella. Myös muut toimistopäälliköt sekä esimiehet jatkavat nykyisissä tehtävissään yhdistymisen jälkeen ja asiakkaille nimetyt kirjanpitäjät ja palkanlaskijat säilyvät entisellään. Henkilökunta palvelee asiakkaita kuin aiemmin, eikä yhdistymisellä ole vaikutusta palveluiden hinnoitteluun.

(Teksti: Raija Koivisto / Vaasa Insider)

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle