27.03.2020

TYÖKALUJA KASSAVIRRAN TURVAAMISEEN

TYÖKALUJA KASSAVIRRAN TURVAAMISEEN

Koronaviruksen aiheuttamat poikkeukselliset ajat vaikuttavat tavalla tai toisella lähes kaikkien alojen yrityksiin. Ravintola-alan yrityksillä ja monilla palvelualan yrityksillä tulorahoitus on koronaviruksen seurauksena loppunut kuin seinään. Teollisuudessakin tilauskannat ovat laskeneet tai sitten kärsitään komponenttien puutteesta.

Vakuutusyhtiöt, verohallinto, Business Finland ja ammattiliitot ovat kukin tahoillaan kehittäneet tapoja, miten tulla vastaan tässä kaikkia yrityksiä koskettavassa vaikeassa tilanteessa. Viiconin asiantuntijat ovat koostaneet niistä alla olevan yhteenvedon.


Veroasiat

Yritykset voi hakea lisäaikaa veroilmoituksen laatimiseen sekä verojen maksamiseen. Maksujärjestelyt helpottuvat ja maksujärjestelyissä olevien verojen korko pienenee. Myös ennakkoverot kannattaa tarkistaa ja tarvittaessa hakea niihin muutosta. Lisätietoja saat oheisesta linkistä verohallinnon sivuilta. Voit myös kysyä neuvoja Viiconin asiantuntijalta Virva Saloselta.
Virvan yhteystiedot ovat: virva.salonen@viicon.fi, puh. 040 5218 778.
https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/uutishuone/korona/YEL ja TyEL-vakuutusmaksut

Työeläkevakuutusyhtiöiltä on mahdollista saada työeläkemaksuihin viivästyskorotonta maksuaikaa. Tutustu omaan työeläkevakuutusyhtiön julkaisemiin tiedotteisiin asiasta.

https://www.elo.fi/uutiset/2020/paivittyva-tiedote-koronavirustilanteen-vaikutus-tyoelakemaksuihin

https://www.varma.fi/muut/uutishuone/uutiset/2020-q1/ohjeita-ja-tietoa-asiakkaillemme-koronaviruksen-vaikutuksista/

https://www.ilmarinen.fi/uutishuone/arkisto/2020/elakevakuutusmaksuihin-saa-joustoa/

https://www.veritas.fi/korona


Maksuaikojen ja vuokrakulujen järjestely 

Kannattaa olla yhteydessä suurimpiin laskuttajiisi ja keskustele tarvittaessa maksuaikojen pidentämisestä tai maksusuunnitelmasta. Jos vuokra on iso osa kulujasi, kannattaa keskustella vuokranantajan kanssa. On myös vuokranantajan intressissä, että yritystoimintanne jatkuvuus voidaan taata ja että tila pysyy vuokrattuna. Ole yhteydessä vuokranantajaan ja keskustele väliaikaisesta vuokranalentamisesta.


Lyhennykset ja lisärahoitus

Ole mahdollisimman aikaisessa vaiheessa yhteydessä omaan pankkiisi ja keskustele mahdollisuuksista lyhennysvapaisiin jaksoihin. Myös Finnveralla on valmiudet osallistua väliaikaisiin rahoitusratkaisuihin koronakriisin aikana.
https://www.finnvera.fi/kasvu/ajankohtaista-yrityksille/ajankohtaista-yrityksille

Lomautukset 

Lomauttaminen voi kuulostaa negatiiviselta toimenpiteeltä mutta vallitsevassa tilanteessa sillä voidaan turvata sekä liiketoiminnan jatkuvuus että myös työntekijöiden toimeentulo. YT-menettelyyn lomautuksien suhteen on tullut tai tulossa helpotuksia koronaepidemian ajaksi. Monilla toimialoilla on jo liittojen kesken sovittu lyhennetystä YT-neuvotteluajasta (5 pv) ja lyhennetystä lomautusilmoitusajasta (5 pv).
Tarkista omasta työnantajaliitostasi mikä on sinun yrityksesi toimialan tilanne, jos toimit alalla missä on yleissitova työehtosopimus.
Voit myös kysyä neuvoja Viiconin Palkka- ja HR-palveluiden palvelupäälliköltä Anne Lindgreniltä.
Annen yhteystiedot ovat: anne.lindgren@viicon.fi, puh. 050 4497 665.


Business Finlandin ja ELY-Keskusten rahoitusmahdollisuudet koronavirustilanteen aiheuttamien haittojen torjumiseksi

Business Finland voi myöntää keittämisrahoitusta yrityksille, joiden liiketoiminta ja kehittämisprojektit kärsivät vallitsevan tilanteen johdosta. Rahoitusta voivat saada mm. matkailu, matkailun oheispalvelut ja toimialat, joiden alihankintaketjujen toimivuuteen koronavirustilanne on vaikuttanut.
Lisätietoja löytyy Business Finlandin verkkosivuilta  https://www.businessfinland.fi/suomalaisille-asiakkaille/koronavirus/

Suomen hallitus on myös valmistellut 50 miljoonan euron tukipakettia yrityksille koronavirusepidemian haittojen ehkäisemiseksi. Rahoituksella tuetaan pk-yrityksiä, jotka kärsivät koronaviruksen aiheuttamista markkina- ja tuotantohäiriöistä.
Lisätietoja Ely-Keskuksen tukimahdollisuuksista löytyy Ely-Keskusten verkkosivuilta https://www.ely-keskus.fi/web/ely/uutiset-2020/-

Lisätietoja rahoitusmahdollisuuksista voit kysyä myös Viiconin Asiakkuuspäälliköltä Tomas Manderbackalta, tomas.manderbacka@viicon.fi, puh. 050 3395 098.
Viicon voi myös avustaa hakemustan laadinnassa.

Tulos-, tase- ja kassavirtaennusteet

Jos yrityksesi tarvitsee apuja tulos-, tase- ja kassavirtalaskelmien laadinnassa esimerkiksi rahoitusneuvotteluja tai toiminnan suunnittelua varten, ole yhteydessä joko Niina Asujamaahan tai Tomas Manderbackaan. Viiconilla on käytössä ennustetyökalu, jonka avulla on kätevä laatia pitkän aikavälin tulos-, tase- ja kassavirtaennusteita eri tarkoituksiin. Voimme avustaa myös lyhyen tähtäyksen, esim. kuukausitason kassavirtaennusteiden laadinnassa. Epävarmassa tilanteessa ennusteet voivat tukea ja antaa perspektiiviä liiketoiminnan suunnitteluun.

Hyödynnä verkoston tuki

Älä jää yksin ongelmien kanssa! Keskustele kollegojen, muiden yrittäjien, tilitoimistosi ym. verkostossasi olevien henkilöiden kanssa. Esimerkiksi oman alueesi elinkeino- ja kehitysyhtiöt (Vaasan alueella VASEK) tarjoavat myös yritysneuvontaa tässä poikkeuksellisessa tilanteessa.

Tsemppiä kaikille ja valoa kevääseen!

Vaasassa 27.3.2020
Niina Asujamaa

 

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle