Verokortti - Suomi Sanakirja

Vuoden loppu lähestyy ja vielä on aikaa korjata veroprosenttiaan, jos sille on tarvetta! Siihen avuksi, tässä perustietoa verokorteista.

Muutosverokortit pitää aina toimittaa palkanlaskijalle, käytäntöjen mukaan joko alkuperäisenä tai sähköpostilla. Varsinaiset verokortit haetaan helmikuussa nykyään tiedostona verottajalta, joten useimmat palkkatoimistot eivät enää vaadi paperisia verokortteja palautettavaksi itselleen. Huomaa kuitenkin että verokortti tai ainakin se sähköposti vaaditaan jos haluat muuttaa veroprosenttiasi tai valita käyttöön kokonaisverokortin, eli vaihtoehto B:n. Tarkista käytäntö omasta palkkatoimistostasi.

Tärkein asia verokortissa on aina vuosituloraja. Yksikään verokortti ei toimi oikein, jos tuloraja on liian pieni. Jos tuloraja on liian suuri, maksat joka kuukausi liikaa veroa. Useimpien mielestä tämä tilanne on parempi, johtaahan se veronpalautuksiin.

Verokortteja on kahta eri tyyppiä:

Kumulatiivinen verokortti, eli vaihtoehto A. Kumulatiivinen verokortti toimii niin, että vuosituloraja jaetaan 364:llä päivällä. Joka palkkajaksolle lasketaan tietty määrä veropäiviä palkkajakson pituudesta riippuen. Päivälle laskettu tuloraja kerrotaan veropäivien määrällä ja saadaan raja, josta menee vero perusprosentilla. Kaikesta, mikä menee tämän summan ylitse, menee veroa lisäprosentilla. Jos vuosituloraja on liian pieni, maksat lisäprosentilla osan joka kuukausi. Tämä saattaa auttaa tasapainottamaan liian pientä vuositulorajaa, mutta mätkyvaara on ilmeinen. Tämä kortti saattaa myös hyvittää lisäprosentilla mennyttä veroa esimerkiksi lomarahojen maksun jälkeen niin, että seuraavan kuun vero onkin pienempi kuin perusprosentti. Kortti yrittää tasapainottaa koko vuoden prosentin perusprosentin tasolle vuositulorajaan asti. Tämäkin tosin riippuu osin palkkaohjelmasta ja siitä, laskeeko se kumulatiivisuutta vuositasolla vai katsooko veroa kausikohtaisesti. Vaihtoehto A on se vaihtoehto, joka valitaan puolestasi jos et ole ilmoittanut palkkatoimistoon ottavasi käyttöön vaihtoehto B:tä, kokonaisverokorttia.

Kokonaisverokortti, eli vaihtoehto B. Tässä kortissa on yksi tuloraja koko vuodelle. Kaikki tulot tulorajaan saakka, menevät perusprosentilla ja kaikki sen ylimenevät tulot menevät lisäprosentilla. Joten jos tuloraja on liian pieni, maksat koko loppuvuoden tuloista lisäprosentilla veroa. Tämä saattaa hiukan kirpaista, koska lisäprosentit ovat melkoisen kovia. Uuden verokortin loppuvuoden tuloilla tilaamalla, saatat saada veroprosentin hieman maltillisemmaksi. Kannattaa aikakin yrittää. Tämä kortti sopii henkilölle, joka pitää siitä että veron määrä on ennustettavissa. Suosittelen vaihtoehto B:tä myös opiskelijoille. Heille on usein tärkeää, että kesän ansioista jää käteen mahdollisimman paljon rahaa talven varalle.

Jos nyt näyttää siltä, että vuositulorajasi on ollut liian pieni ja olet epävarma verojesi riittävyydestä, suosittelen että käyt laskettamassa veroprosenttisi verotoimiston sivuilla tämän linkin kautta: https://prosentti.vero.fi/VPL2017/Sivut/Aloitus.aspx?kieli=fi-FI

Sen jälkeen voit joko huoahtaa ja olla tyytyväinen tai tilata uuden verokortin tämän linkin kautta: https://www.vero.fi/sahkoiset-asiointipalvelut/verokortti-verkossa/

Kahden kuukauden aikana ehtii tekemään hyvän korjauksen ja välttyä mätkyiltä.

Anne Lindgren
Palvelupäällikkö, Palkka- ja HR-hallinto